3 Kasım 2010 Çarşamba

çorba film ve yahudi adetleri

                        

   İçinde Fatih Akın bulunduğu için beni iten fakat sevdiğim üç oyuncuyu - Natalie Portman, Orlando Bloom ve Hayden Christensen - içerdiğinden dolayı beni çeken "New York, I love you" filmi ne yazık ki 12 yönetmenin kısa filmlerinden oluşan bir çorba idi. En beğenilen bölümlerden biri en sonuncu olan iki yaşlı çiftin hikayesi imiş ama ben malesef sonuna kadar dayanamadım.

Filmde en ilgimi çeken, kendisi de Yahudi asıllı olan Natalie Portman'ın oynadığı bölümde gösterilen Yahudi gelenekleriydi. Evleneceği için saçını kazıtmak ve peruk takmak zorunda kalmıştı.  

"Brooklyn’de Boro Park denilen bölge ise gerçek bir Yahudi yerleşim bölgesi. Hasidik denilen en dindar olanlarının yaşadığı yer burası. Etrafınızdaki hemen her erkek siyah cübbeli, başında kippalı, yanaklarının iki yanından kıvrımlı zülüfleri uzanan cübbelerinin kenarından iki yanlı püskülü sarkan bir görünüme sahip.
Buraya gelenlerin kadınlarda en dikkatini çeken şey ise kafalarındaki perukları. Yahudi geleneğinde evli kadınlar, saçlarını kazıtıp üzerine peruk takıyor. Kimi Yahudi kadın bu perukla geziyor, kimi peruğun üzerine türban tarzında bir örtü geçiriyor."
haber7.com

                                   

Hiç yorum yok: